Actueel

Nieuws

Droge voeten in de Lange Weeren en daarbuiten Lokaal nieuws vrijdag 19 februari 2021

Droge voeten in de Lange Weeren en daarbuiten

Droge voeten in De Lange Weeren en daarbuiten Klimaatadaptatie In Nederland zijn we geoefend het wassende water buiten te houden. Wij zijn het land van dijken en duinen, droogmalen en waterafvoer. Maar ook in Nederland wordt het weer steeds extremer. Dat merken we bijvoorbeeld al aan de hitte in de zomer. Het regent steeds vaker en ook steeds harder. Dat het klimaat in Nederland verandert staat vast. En daarmee ook dat wij mee moeten veranderen en ons moeten aanpassen. Daarom lees en hoor je nu steeds vaker over klimaatadaptatie.

Droge voeten in De Lange Weeren en daarbuiten

Klimaatadaptatie

In Nederland zijn we geoefend het wassende water buiten te houden. Wij zijn het land van dijken en duinen, droogmalen en waterafvoer. Maar ook in Nederland wordt het weer steeds extremer. Dat merken we bijvoorbeeld al aan de hitte in de zomer. Het regent steeds vaker en ook steeds harder. Dat het klimaat in Nederland verandert staat vast. En daarmee ook dat wij mee moeten veranderen en ons moeten aanpassen. Daarom lees en hoor je nu steeds vaker over klimaatadaptatie.

Volendam

Ook in Volendam wordt er gekeken naar en gewerkt aan klimaatadaptatie. Er moet rekening worden gehouden met toekomstige wateroverlast door meer regenbuien die bovendien meer water geven.

In de gemeente Edam-Volendam, ten westen van de wijk Blokgouw ligt het agrarisch landschap van de Lange Weeren. De Lange Weeren is een laaggelegen gebied in de Zuidpolder waar, in de huidige situatie, bij extreme neerslag veel water geborgen wordt. De Lange Weeren ligt in het zogenaamde noodventiel van de Zuidpolder. In extreme neerslagsituaties stroomt het water vanuit een groot deel van Edam-Volendam naar dit noodventiel. Hierdoor heeft de Lange Weeren een belangrijke rol in het afvoeren van regenwater van Edam-Volendam bij hevige neerslag.

In dit gebied wordt door Scholtens een grote woonwijk ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van woonwijk De Lange Weeren niet voor problemen elders in Edam-Volendam zorgt en te voorkomen dat de nog aan te leggen kavels en wegen kwetsbaar zijn voor hevige neerslag, heeft Scholtens een wateroverlastanalyse uit laten voeren. Scholtens heeft een grondpositie van 40Ha in de Lange Weeren waarvan 30 Ha ontwikkeld gaat worden tot woonwijk. De overige 10Ha (De Flanken) worden door Scholtens ingezet t.b.v. waterberging.

Olga Pleumeekers van Nelen & Schuurmans, adviesbureau op het gebied van Water en IT, is in opdracht van Scholtens betrokken bij de planvorming van woonwijk De Lange Weeren.  Volgens Olga zou iedere planontwikkeling het voorbeeld moeten volgen van Scholtens om een wateroverlastanalyse uit te voeren: “Er wordt te vaak gebouwd, zonder dat de interactie tussen watersysteem en maaiveld goed onderzocht is. Door een gebiedsmodel te maken, waarin je het ontwerp integreert, kan al snel inzicht gegeven worden in de bergingscapaciteit van de nieuwe wijk en de werking van het watersysteem tijdens een extreme bui. Dan weet je of het ontwerp klimaatadaptief is en er bij extreme piekbuien geen wateroverlast ontstaat”.

 

Wateroverlastanalyse

De wateroverlastanalyse voor de Lange Weeren is door Nelen & Schuurmans uitgevoerd door een gedetailleerd en integraal model op te stellen van de hele Zuidpolder waar Volendam in ligt. Dit is gedaan met het state-of-the-art rekeninstrument 3Di. Hierin is heel precies het watersysteem én het maaiveld opgenomen. Juist door de interactie van de buitenruimte van het nieuw te ontwikkelen stedelijk gebied, het polderlandschap en het watersysteem gedetailleerd mee te nemen in één integraal model, kan goed inzichtelijk worden gemaakt wat het effect van de aanleg van de Lange Weeren is op wateroverlast door extreme buien in de gehele Zuidpolder. Met dit model zijn verschillende inrichtingsplannen doorgerekend met extreme buien en getoetst of het plan voldoet aan de eisen (geen wateroverlast en voldoende berging).

 

Uit de analyse blijkt het volgende:


De flanken van De Lange Weeren krijgen een waterinrichting waarbij het oppervlak aan open water flink toeneemt. Daarnaast wordt de bestaande waterberging uitgebreid. Zo biedt de ontwikkeling van De Lange Weeren een positieve bijdrage aan de bergingscapaciteit in de Zuidpolder tijdens extreme neerslag.


Er wordt extra bergingscapaciteit gecreëerd waarmee de ontwikkeling van de derde ontsluitingsweg kan worden gecompenseerd.


De ontwikkeling van De Lange Weeren en de derde ontsluitingsweg bieden de mogelijkheid om het watersysteem zo in te richten dat de wateroverlast in het laaggelegen Volendammermeer afneemt.


Het plan voor De Lange Weeren is zo ontworpen dat het niet afwentelt op haar omgeving, maar juist een plus biedt voor haar omgeving. Dit is gerealiseerd door veel groen in het plan op te nemen die als wadi’s fungeren en het oppervlak open water te vergroten.


“In De Lange Weeren kunnen we zo het risico op natte voeten aanzienlijk verkleinen en de waterproblematiek verminderen” zegt Olga. “Door een dergelijk gedetailleerd gebiedsmodel te gebruiken, is het mogelijk een waterrobuust plan te ontwikkelen, zelfs in het noodventiel van een polder.”

 

Wat kun je zelf doen?

Wateroverlast kun je zelf ook beperken door minder tegels en meer groen in je tuin aan te brengen. Het regenwater zakt zo gemakkelijker in de bodem waardoor het riool en de watergangen minder overbelast worden. Zo zorgen we samen voor droge voeten!

“Klimaatbestendige inrichting van de groenblauwe loper. © Felixx Landscape Architects & Planners”

WAAR VOEL JIJ JE THUIS? Lokaal nieuws maandag 18 januari 2021

WAAR VOEL JIJ JE THUIS?

WAAR VOEL JIJ JE THUIS?

Thuis. Dé plek waar je kunt genieten met anderen, waar jij je comfortabel voelt en jezelf kunt zijn. Onze woonstijlen Barn, Park en Loft karakteriseren zich met een unieke sfeer. Landelijk, luxe of industrieel; in welke woonstijl voel jij je thuis? Wij van HMB - Corina Buijten helpen je met advies, ontwerp en realisatie van jouw ware thuis.

WOONSTIJL BARN

Deze landelijke woonstijl benadrukt een leven ver weg van de drukke stad, waar je tot rust komt en geniet van een eerlijk en bewust leven. Na een lange wandeling door weer en wind is het fijn thuiskomen in het robuuste, nonchalante interieur. Ontspan en verdrijf de alledaagse drukte met woonstijl Barn. De verschillende materialen zorgen voor een nonchalante uitstraling, denk hierbij aan linnen, katoen, wol en sisal. Door het gebruik van natuurlijke producten wordt ook hier de natuur weer doorgevoerd in het interieur.

WOONSTIJL PARK

Een huis dat pronkt en trots is op zijn voorkomen. Luxe woonstijl Park brengt een ode aan ons cultureel erfgoed met als inspiratiebron de Hollandse historie. Het interieur is rijk en uitnodigend. Er zal niks ontbreken aan dit interieur door de verschillende kleuren, materialen en structuren. Glanzende materialen met een rijke structuur benadrukken de luxe sfeer in het interieur. Geniet van het leven met luxe woonstijl Park.

WOONSTIJL LOFT

Industriële woonstijl Loft staat voor nuchter, recht door zee en zonder te veel afleiding. Door de industriële, eigenzinnige en persoonlijke ruimte voelt elke creatieveling zich hier thuis. Stoere structuren in gestileerde vormen zijn een speels geheel in het interieur. Eerlijke materialen – zoals beton, steen en metaal – vormen de basis van de ruimtes die in elkaar overlopen en objecten individuele aandacht krijgen. Kom hier om te ontspannen en geniet van de ruimte om je heen met woonstijl Loft.

DESIGN DATE

Omdat thuis de belangrijkste plek is in je leven, heeft Home Made By Design Date ontwikkeld, een inspirerende en vrijblijvende eerste kennismaking met een Interior Designer, het liefst bij jou thuis. Want alleen daar ligt de basis voor een persoonlijk interieur. Samen met de interior designer van HMB - Corina Buijten ontrafel je wat het thuisgevoel voor jou betekent. Benieuwd welke woonstijl – landelijk Barn, luxe Park of industrieel Loft – bij jou past? Kom erachter.

 

 

Evenementen

10 jul
Informatiebijeenkomst zaterdag 10 juli
Typisch Tuinstad

Meer weten

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Edam-Volendam.

Aanmelden